Thuiswerken, hoe dan?

Ben jij nu ook gebonden aan je huis door de maatregelen van de overheid en/of van jouw bedrijf maar wil je wel productief blijven? Met mijn bedrijf MMD Curacao Marketing werk ik al jaren vanuit huis. Een oneerlijke voorsprong zou je denken? Toch niet! Graag deel ik mijn thuiswerk survival tips met je zodat je productief, gelukkig en verstandig aan het werk kunt blijven! Als ervaringsdeskundige moet ik eerlijk bekennen dat ik me ook niet altijd aan deze tips hou, maar als je jezelf er toe zet kun je een stuk prettiger werken dan planloos, on-gedoucht achter je computer duiken (vanuit je bed) ;).

  • Ik ruim straks wel even op!

Het lijkt misschien logisch, maar als je een opgeruimde werkplek hebt dan weet je -als het goed is-waar je de nodige documenten kunt vinden én wordt je minder afgeleid door rondslingerende bonnetjes of brieven waar je nog op moet antwoorden. Maak bakjes en mappen om zo geordend aan de slag te gaan! Volgens verschillende onderzoeken stijgt je productiviteit tot wel 12% als je een opgeruimde werkplek hebt. Het is dus zinvol om hier je tijd in te investeren zodat je daarna fris en fruitig aan de slag kan gaan.

  • Even snel een wasje doen!

Ook al zo’n logische en misschien wel de meest moeilijke van het werken vanuit je eigen huis. Een wasje draaien, een tosti maken, een vriendin bellen, verveelde kinderen (deze heb ik zelf niet, maar kan ernstige afleiding veroorzaken), even de afwas doen. Het zijn verleidingen die constant op de loer liggen als je vanuit huis werkt. Zorg dus dat je het liefst in een afgesloten ruimte kunt werken. Geef ook duidelijk aan andere gezinsleden aan dat je aan het werk bent en dus niet gestoord kan worden.

  • Maar ik lig hier zo lekker! 

Thuiswerken lijkt leuk, tot dat het moet. Opeens is het wel heel verleidelijk om een uurtje langer in je bed te blijven liggen, of toch eerst even die aflevering op Netflix af te kijken. Je hebt misschien geen lekker bureau om aan te werken, of de stoel waar je op zit is verouderd en zorgt voor last van je rug. Op Curaçao (waar ik zelf thuis werk) is het ook wel prettig als je in de airco kunt werken. Allemaal factoren die jouw productiviteit kunnen belemmeren als ze niet op orde zijn. Het heeft voor mij persoonlijk lang geduurd voordat ik echt een goed kantoor met een comfortabel bureau, goede computer en een eigen airco had bemachtigd. Omdat het werk misschien nu ook niet voor het oprapen ligt zou ik aan andere zzp’ers aanraden om niet té veel te investeren in een comfortabele werkplek, maar probeer te werken met de meubels en ruimtes die je al hebt in huis. Spreek je creativiteit aan en zorg voor jouw eigen man/woman cave. 🙂 Zorg ervoor dat je er gewoon zin in krijgt om aan het werk te gaan en dan zal je je vanzelf afvragen waarom je niet gewoon eerder vanuit huis bent gaan werken!

  • Zal ik je even Facetimen, mam? 

Omdat ik op een eiland woon, ver van familie, ben ik het aardig gewend om mijn sociale contacten via Facetime of Skype te onderhouden. Het is echter ook gelijk een grote valkuil. Zit je opeens een uur met je moeder op Facetime terwijl je eigenlijk moet werken aan die belangrijke deadline. Zou je bijvoorbeeld op dinsdag avond altijd naar de boekenclub gaan? Spreek met je clubgenoten af om een video conference te houden op dezelfde tijd dat jullie normaal zouden afspreken. Bijvoorbeeld via Google Hangouts. Zo voel je je niet volledig afgezonderd van de buitenwereld. Ook je andere sociale contacten kun je makkelijk plannen via deze kanalen. Zorg er alleen wel voor dat je deze in je agenda zet zodat jouw productiviteit voor je werk niet in gevaar komt.

  • De wekker om half 8, no way!

Als je normaal gesproken om half 8 op staat, waarom zou je dan nu opeens blijven liggen tot half 9? Okee, ik snap dat je het er een dagje of twee van neemt. Er kijkt immers toch niemand met je mee. Maar een belangrijke tip is echt om je aan je werktijden te houden en lekker gedoucht en aangekleed aan de slag te gaan. Ten eerste kun je hierdoor duidelijk afbakenen naar de rest van je gezinsleden dat jij aan het werk bent en kun je je online sociale afspraken ook makkelijker plannen. Zelf ben ik het meest productief in de ochtenduren, dus als ik dan rond 12 uur iets ga lunchen dan heb ik er al weer heel veel werk op zitten. Dit geeft voldoening en meestal ook weer genoeg energie om de middag weer door te komen. Een ander risico van het thuiswerken is, is dat je continue half aan het werk bent. Oftewel, je neemt geen pauzes of je bent tot 11 uur ‘s avonds aan het beulen achter je computer. Zorg dat je een ritme aanneemt die bij jou en jouw productieve uurtjes past en vergeet vooral niet af en toe een break te nemen!

  • Sporten… Hoe dan? 

Ga je normaal veel naar de sportschool of heb je veel beweging nodig? Download dan een fitness app en richt een plekje voor jezelf in zodat je aan je beweging komt! Als je alleen maar achter de computer blijft zitten en de deur niet uit komt is de kans groot dat de muren op een gegeven moment op je af komen. Heb je kinderen? Dan is dit de ideale manier om samen met je kinderen wat stoom af te blazen!

Bonustip: Zorg voor voldoende wc-papier in huis 😉 En als je dan toch aan het hamsteren bent, is het een idee om je koelkast en vriezer lekker vol te stoppen met eten. Zorg ervoor dat je eten in huis hebt wat je ook echt lekker vindt! Dit voorkomt weer de verleiding om eten te gaan bestellen en onnodig geld uit te gaan geven.

Makkelijker gezegd dan gedaan

Ja natuurlijk, deze tips zijn allemaal makkelijk opgeschreven maar zullen zeker niet voor iedereen ook makkelijk uit te voeren zijn. Toch hoop ik dat je iets (al is het maar een klein beetje) aan mijn tips hebt om prettig, productief en verstandig te werk te gaan. Het zijn gekke tijden en ik hoop dat we hier allemaal sterker, slimmer en productiever uit zullen komen! Aan alle zzp’ers die vanaf vandaag zonder werk zitten: wees creatief en zoek naar innovatieve oplossingen (bedenk een leuk ochtendritueel voor ouders die met kinderen thuis zitten bijvoorbeeld ;)) of investeer in kennis en cursussen!