Huisstijl, blog, marketing, marketingtips
Hoe maak je jouw merk opmerkelijk?

Afgelopen week, vertelde ik in een van mijn social media posts over het belang van een huisstijl. Een duidelijke huisstijl versterkt jouw merk enorm! Ik gaf daar het voorbeeld uit een onderzoek van Fast Food Nation. Ze hebben onderzocht wat vaker wordt herkend: het M-teken van McDonalds of het kruis van Jezus. Zelf was ik nogal verbaasd toen ik las dat het M-teken vaker wordt herkend. Je zou toch denken dat een fastfoodketen, die pas sinds 1955 bestaat en tot 1967 alleen in de Verenigde Staten te vinden was, minder vaak herkend zou worden dan een wereldwijd geloof die al zo’n 2000 jaar bestaat. Toch is het tegendeel waar. Nu vraag je je vast af hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen. De precieze formule is natuurlijk een McSecret, maar ik kan je wel op weg helpen met het opbouwen van jouw eigen huisstijl!

 

Het belang van een goede huisstijl

Om te beginnen: wat is een huisstijl eigenlijk precies? Als we de boeken er bij pakken om de precieze definitie op te zoeken, wordt de term ‘huisstijl’ omschreven als: “de bewust gekozen wijze van presentatie naar buiten toe. Het betreft uitsluitend het symbolische gedeelte van de bedrijfsidentiteit. Hieronder vallen naam, logo en kleur, maar ook lettertype, tekst opmaak en fotografiestijl.” Als je deze elementen consistent gebruikt, kerf je het merk in de hersenen van je klanten. Ze herkennen jouw merk gelijk wanneer ze het zien.

 

Logo

Dit begint vanzelfsprekend bij het logo. Een logo spreekt, een logo leeft! Zorg hierom voor een duidelijk logo, die uitstraalt welke diensten of producten je levert. Hierdoor weet de klant gelijk waar je voor staat. Zorg ervoor dat jouw merk echt iconisch wordt voor jouw merk, zoals de gekleurde huizen icoon staan voor Curaçao.

 

Kleurkeuze

Naast dat de jouw klanten je merk snel gaan herkennen, maken ze ook associaties op basis van je huisstijl. Denk dus goed na wat je uit wil stralen! Zo wordt de kleur groen veel geassocieerd met duurzaamheid. Kies voor rood als je in wil spelen op sterke emotie en impulsieve shoppers. Ga voor geel als jouw bedrijf staal voor vrolijkheid en communicatie, en voor blauw als je rust en veiligheid wil uitstralen. Je kan natuurlijk ook kleuren combineren, maar maak het niet te druk. De combinatie van geel en blauw is bijvoorbeeld perfect als jouw bedrijf gevestigd is aan de mooie kust van Curaçao!

 

Lettertype

Ook het lettertype straalt een eigen ‘persoonlijkheid’ uit. Sommige zijn wat schreeuwend, andere juist sierlijk. Lettertype straalt meer uit dan je denkt. Het zegt ook wat over een persoonlijke of zakelijke benadering naar je klanten, of in welke prijsklasse jouw bedrijf zich bevindt. Wil je luxe uitstralen? Of heb je liever een informele uitstraling? Bij een goede huisstijl wordt alles op elkaar afgestemd!

 

Tone of voice

Als laatste is het ook belangrijk om na te denken over de tone of voice. Met andere woorden: taalgebruik en stijl. Op je website maar ook op social media of andere uitingen. Past het bij elkaar? Is dit hoe jouw doelgroep aangesproken wil worden? Daarnaast is het goed om te kijken of jouw tone of voice wel past bij je overige strategie. Een zakelijke tone of voice, gecombineerd met felle kleuren en vetgedrukte teksten , rijmt niet met elkaar. Alleen als alles met elkaar in verband staat, blijft jouw merk optimaal in het hoofd van jouw (potentiële) klanten hangen!

 

Advies nodig?

Benieuwd of jouw huisstijl met elkaar samenhangt? Wij kijken graag met je mee! App/Bel/Mail:

+599 9 670 3989
lina@curacaomarketing.com